nedeľa 12. augusta 2012

Sedem kráľovstiev: Výnimočná

 "Nemám ani najmenšie pochybnosti, že si schopná previesť kráľovnú Monsey a môjho syna a aj všetkých mojich synov a aj sto nanderských mačeniec cez útočiacu hordu vreštiacich banditov, ak sa tak rozhodneš."

Názov: Výnimočná
 Originál: Graceling
Autor: Kristin Cashore

Séria: Sedem kráľovstiev
Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.

Katsa je výnimočná. Má schopnosť, ktorú by jej mohli niektorí závidieť, v kráľovstve, kde žije sa jej však väčšina ľudí bojí. Takmer aj sám kráľ, ktorý ju však využíva ako nástroj svojej pomsty, vždy keď treba potrestať niekoho, kto sa voči nemu nejako previnil. Katsa však medzi výnimočnými nie je jediná, vo všetkých siedmich kráľovstvách je ich viac a každý si žije svojím životom, avšak niektorí slobodnejšie ako ona. Jedného dňa tak Katsa spozná niekoho, kto je takisto výnimočný, avšak jeho nadanie spočíva v niečom inom ako len v sile a obratnosti, ktorou je obdarená Katsa. A práve jeho nadanie je to, čo sa on snaží pred ňou úporne skrývať. Katsa ho však odhalí, no napokon si uvedomí, že aj keď ju to všetko nové poznanie hnevá, nedokáže ho len tak nechať odísť zo svojho života. Začína sa tak ich spoločné putovanie, počas ktorého zažijú všeličo.

A že je to skutočne všeličo. Veci, ktoré by ma ani len nenapadli, ani vo sne.

Spočiatku som si myslela, že tá kniha... že som od nej očakávala viac ako sa mi dostalo. Ale čím dlhšie si to všetko ukladám v hlave, prichádzam na to, že to proste len musím stráviť. Spočiatku som sa k čítaniu nejako nemala, možno to bolo aj tým, že som ju MUSELA presne prečítať za určitú dobu, čo sa mi neveľmi pozdávalo. A tak som čítala, až ku koncu som sa akosi od nej nevedela odtrhnúť. A presne pri konci som si uvedomila, že sa ma tá kniha akosi predsa len dotkla hlbšie ako som si myslela.

http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666

Predpokladám, že čím dlhšia doba uplynie, tým viac si uvedomím úžasnosť tejto knihy. No už teraz môžem s kľudným svedomím dať plný počet bodov.

1 komentár: