nedeľa 9. septembra 2012

Dark shadows | Temné tiene

"Vy jste sťatej, nebo co?"
"I stít se mě pokoušeli drahoušku. 
Nezdařilo se."
V roce 1752 vypluli Joshua a Naomi Collinsovi se svým synem Barnabasem lodí z anglického Liverpoolu, aby začali nový život v Americe. Ale ani oceán jim nepomůže v tom, aby unikli záhadnému prokletí, které jejich rodinu pronásleduje. Uplyne dvacet let a Barnabasovi leží svět u nohou - tedy aspoň město Collinsport ve státě Maine. Majitel panství Collinwood - Barnabas je bohatý pán, má moc a je to notorický playboy…dokud neudělá zásadní chybu - zlomí totiž srdce Angelique Bouchard . Angelique je čarodějnice každým coulem. Přichystá mu horší osud, než je samotná smrt: promění ho v upíra a pak ho upálí zaživa. O dvě stě let později se Barnabas nechtěně dostane ze své hrobky a přichází do naprosto jiného světa roku 1972.
 Tam kde sa ukáže meno Tim Burton takmer nikdy nesmie chýbať meno Heleny Bonham Carter a v poslednej dobe sa pri nich čoraz častejšie objavuje aj meno Johnny Depp. A keď už vidíme tieto tri mená pohromade, musí byť človeku znalému jasné, že to, na čo sa budeme pozerať nebude niečo, na čo chodíme do kina bežne, ale že to bude niečo nečakané a netradičné. Spočiatku sa síce môže zdať, že ide o tému otrepanú a často používanú, v konečnom dôsledku však zistíme, že sa to dá spraviť aj inak.

"Prazvláštní povrch."

Johnny alebo ak chcete Barnabáš je upír, ktorého zmenila zlá čarodejnica. Len preto, lebo ho milovala a on miloval inú. Aby to potom nebolo málo, nechala ho upáliť a strčiť do rakvy. Netušila však, že ho o pár storočí vykopú von "Byl jsem probuzen žlutou saní se železnými zuby." Barnabáš sa hneď po prebudení vydá do svojho starého sídla, kde nachádza ešte posledných žijúcich potomkov svojho rodu. Zvláštnu Michelle Pfeifer, ktorú nemám rada, ale sem sa celkom hodila, jej dcéru Carolyn, ktorá sa chová prazvláštne a rebelsky.

Ďalej objavuje aj zvyšok rodiny, ktorý nie je bohvieaký a zrejme ani veľmi nestojí za zmienku. Čo je hlavné je samotný Depp, ktorý ako upír nemá rád depresívne prostredie a tak sa rozhodne starý rozpadávajúci sa dom dať do poriadku a popri tom si hľadá nielen nových priateľov ale takisto i miesto na spanie. Niekedy je zavesený pri závesoch, alebo uložený v skrini, človek neporiadne pozerajúci si ho ani nemusí všimnúť, tak dávajte pozor.


Najlepšie na všetkom je pozorovať ako sa prebudený upír musí adaptovať na nové prostredie a na nový svet, pretože kým spal, vynašli sa autá, rodina rozpredala strieborné príbory a ľudia sa inak obliekajú aj chovajú. A nebol by to Depp keby sa to všetko sem tam nemihlo nejakou "hláškou" na ktorej sa človek zasmeje. A hneď po ňom myslím, hviezdi správca Willie, ktorý sa vo filme mihne sem tam, za to takmer vždy povie niečo, na čom sa človek pousmeje.


Vráťme sa ešte k príbehu, ten trochu zaostáva za Deppom a spol, ale nie je to ani zďaleka to najhoršie čo som kedy videla. Na druhej strane, ani to najlepšie. Film je však príjemným spestrením dňa i noci. A aby som nezabudla na opatrovateľku so zvláštnym príbehom týkajúcim sa jej minulosti a čarodejnicu, ktorá Barnabáša prekliala a ktorá mi šla nesmierne na nervy, takže môžem povedať, že svoju úlohu hlavnej záporáčky zahrala výborne.

"Počítalo se tu s celou hordou sloužících. Teď jsem ta horda jen já. A pani Johnsnová ale ta je užitečná asi jako děravej kýbl."



Moje celkové hodnotenie: 
Odporúčam pozrieť. Nie je to to najlepšie čo som kedy videla,ale patrí k tým lepším a za pozretie to stojí. Aj dvakrát.

2 komentáre:

  1. Hmm..vyzerá to dobre, :] Tim Burton :] proste, strašne sa mi páči, ako je to spracované po vizuálnej stránke, :] napr. Mŕtva Nevesta Tima Burtona a pod :] také veci mám rada :] ktovie, už len vzhľadovo ma to zaujalo :] tak hádam na to niekde natrafím :]

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Burton je super :) A mŕtva neveste bola tiež :) aj keď toto sa mi páčilo viac :D také "živšie" :D

      Odstrániť