piatok 28. februára 2014

Richelle Mead - Mrazivý polibek

"Mimochodom, jmenuju se Rose Hathawayová. Je mi sedmnáct a učím se chránit a zabíjet vympýry. Jsem zamilovaná do naprosto nevhodného kluka a mám nejlepší kamarádku, jejíž divná magie ji přivádí k šílenství. Ale nikdo neříká, že střední škola je jednoduchá."

Na Vampire Academy sa niečo deje!
alebo
264 strán s dlhým rozbehom a skvelým koncom.

Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc nedaleko Akademie zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí. V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější – jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají pronásledovat Strigoje, aby s nimi svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

"Ačkoli mi ten kluk lezl na nervy, přesto mě k němu costi táhlo. Co to jenom je?"

Opäť sa vraciame na Vampýrsku akadémiu, kde sa veci v rámci možností otočili k lepšiemu. Rose už nemá zaracha, Lissa je zamilovaná a zdá sa, že konečne v bezpečí. Veci sa však prudko zvrtnú akonáhle sa Rose vydá na pohovor k jednému z najznámejších strážcov. Opäť sa dostávame do kolotoča strachu, skrývania, trénovania a takisto lásky, ktorá je všade okolo. Zdá sa. Osadenstvo školy sa teda presunie do lyžiarskeho strediska kde si užíva vianočné prázdniny a luxus, ktorý im toto stredisko poskytuje. Aj napriek tejto naoko všadeprítomnej idylke sa však za zatvorenými dverami dejú otrasné veci, ktoré zasiahnu takmer každého a veci sa napokon vyvinú v nebezpečnú situáciu, ktorá neskončí tak, akoby sa dalo očakávať a rozhodne udrží čitateľa v napätí.

V tejto druhej knihe sa mi už Rose nezdala taká úžasná, nemohla som si pomôcť, ale čoraz viac mi pripomínala Zoey zo Školy noci, ktorá takmer neustále riešila milostný päťuholník pomaly. To isté sa stane aj v tejto knihe a aj keď Rose viac menej vie o koho stojí, predsa len sa viac menej jej myšlienky potulovali od jedného k druhému a potom k tretiemu. A potom zase k Lisse. Jediné čo by som na nej ocenila, že sa naozaj snažila nebyť taká prchká a do ničoho sa hlúpo nezapliesť.

Lissu som naopak nejako veľmi nevnímala v tejto knihe, akoby bola trochu presunutá na druhú koľaj. Konečne sa však ukázalo niekoľko nových postáv - Rosina matka, ktorá bola podľa mňa ešte horšia a zároveň lepšia ako som si vôbec vedela predstaviť. Taša, ktorá bude prejavovať dosť veľký záujem o Dimitriho a Adrian, ktorý mi bol neskutočne nesympatický a pripadal mi odporný, takým tým namysleným spôsobom, až na posledných stranách som sa rozhodla dať mu šancu, tak uvidíme.

"To bylo poprvé, co se mně doopravdy dotkl od té noci, kdy na nás bylo uvrženo kouzlo chtíče. V tělocvičně to bylo jiné, takové živočišnější. Ani tohle nebylo erotické. Tohle bylo o vzájemné blízkosti dvou lidí, ktorým na sobě záleží, o jakémsi spojení dvou bytostí."

Za veľké plus tejto knihy by som označila záver, čo sa týka napätia rozhodne, nemohla som prestať knihu čítať od istého okamihu a takisto záver a rozuzlenie v oblasti citovej ma nesmierne potešilo, nakoľko som sa toho už nemohla dočkať. Som zvedavá, ako to bude pokračovať. Páčilo sa mi aj to, ako autorka na začiatku všetko vysvetlila, kľudne by som takýto úvod ocenila aj v prvej časti, keďže tam som na začiatku trochu tápala o čo vlastne ide, ale to asi patrí k príbehu. Tiež oceňujem príchod nových postáv, ktoré príbeh oživili. Kniha ma tiež príjemne navnadila na prečítanie ďalšej časti.

Čo mi vadilo asi najviac bola Rose a jej chlapi, to jediné bolo pre mňa chybičkou krásy na tejto knihe a možno trochu nezáživný začiatok a stred knihy. Mne sa teda najviac páčil záver, kde bolo asi najviac akcie, ale nemôžem predsa čakať, že bude príbeh samá akcia, takže to neberiem ako veľkú tragédiu.

Takmer hneď po prvej časti, z ktorej som bola absolútne nadšená som sa pustila do pokračovania v pevnej viere, že bude rovnako skvelé ako prvý diel, ak nie dokonca ešte lepšie. Nakoniec som však musela uznať, že sa mi asi nepáčilo až toľko ako diel prvý. Možno opadlo prvotné nadšenie alebo som to príliš porovnávala. Ktovie, každopádne aj napriek miernym nedostatkom sa mi páčila, nie však na plný počet.


"Není nic horšího než čekat a nevědět, co s vámi bude. Vlastní představivost dokáže být mnohem krutější než nějaký zločinec."

Celkové hodnotenie: 

 


Myslím, že som čakala niečo viac a tak ma kniha sklamala, ale len trošíčku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára