nedeľa 3. marca 2013

Darren Shan - Pán tieňov (The Saga of Darren Shan ¤ 11)

"Všiml jsem si, že Vandža se občas rozhlížel, jakoby někoho hledal. Tenkrát jsem to pustil z hlavy, ale teď už vím, co hledal - smrt. Z nás všech, co jsme v tom pokoji byli, jen Vandža cítil smrt, která si nás všechny prohlíží... čeká... vybírá."

Názov: Pán tieňov
OriginálLord of the Shadows
Autor: Darren Shan
Vydalo: ALBATROS, 2009, 167 strán

Séria: The Saga of Darren Shan ¤ 11

V předposledním dílu ságy se Darren Shan vrátí do rodného města. Jeho rodiče se odsud odstěhovali, žije tu jen jeho nyní už dospělá sestra... se svým synem, a tudíž Darrenovým synovcem! Krátký klid se ukáže být jen klidem před děsivou bouří: Darrena, kterého už nějakou dobu trápí děsivé sny o posledním střetnutí s Pánem vampýrů, čeká strašlivý a zoufalý boj, spousta ztrát a bolesti. A taky jedno hrůzné odhalení: poslední souboj má být jen soubojem o to, kdo se stane zkázou světa. Buď Darren podlehne a Pánem stínu se stane Steve Leopard, anebo zvítězí, a pak se strašlivou zhoubou stane on sám!

Čím ďalej sa v príbehu posúvame, čím viac sa približujeme ku koncu tejto ságy, tým viac napätia, hrôzy, videní, zabíjania a upírov sa na nás valí. To všetko je jedným veľkým plus, ktoré Vám nedovolí sa od posledných kníh odtrhnúť, ani keby ste mali umrieť od hladu, alebo by Vám mal prasknúť močový mechúr. Prednášky, neprednášky, musela som sa rýchlo vrhnúť na jedenáste pokračovanie, aby som sa ešte viac priblížila ku koncu.

Musím už teraz priznať, že mi bude smutno a že by som sa najradšej s Darrenom nelúčila, ale nič netrvá večne, aj sága musí niekedy skončiť. A ako to už s koncami chodí, mali by byť tým najlepším. O týchto knihách to platí trojnásobne. Čím viac sa blížime ku koncu, tým viac mám chuť sa od tých kníh odtrhnúť. 

Darren sa teraz po prvý raz za celé jeho putovanie vráti do rodného mesta a veruže by to nebolo ono, keby sa tam neodohralo kopu nových zvratov, nedozvedeli sa kopu nových informácií a neprišli o niektoré z postáv, ale tak to už v upírskom svete zmietanom vojnou asi chodí. Darren sa vo voľnom čase potuluje po rodnom meste a bojuje s pokušením navštíviť svoju rodinu, tomuto pokušeniu sa ťažko odoláva. Pri svojich potulkách sa dozvie kopu noviniek, ktoré prekvapia nielen jeho ale aj čitateľov.

Podobne ako v predošlej knihe aj v tejto akcia strieda akciu, aj keď v istých chvíľach by sa zdalo, že sa vlastne nič dôležité nedeje a že si môžme spokojne vyložiť nohy na stôl, ale opak je pravdou. V pozadí sa kujú temné plány a naše postavy nemajú kúska pokoja, Darren navyše nedokáže prestať rozmýšľať nad vidinou seba samého ako Pána tieňov, ktorého sa všetci obávajú. Nechce si pripustiť, že práve on by mal byť tým, kto zničí svet. Ale nič nie je vopred dané a nikto nevie, kto sa ním napokon stane.

Nepríjemne ma prekvapil v tomto prípade záver knihy, ktorý som nečakala. Nie preto, že by bol príliš surový, to nie, práve naopak, z hľadiska krvavosti to všetko splnilo očakávania až až, ale z hľadiska sympatizácie s postavami som veľmi nadšená nebola, nakoľko nás naveky opustili. Ale, život je už taký a treba sa zmieriť s kdečím.


Tak, hor sa na poslednú knihu, dozvedieť sa ako to vlastne všetko dopadne. 

Súčasť projektu: 

1 komentár:

  1. Naozaj ťa obdivujem, že si prečítala celú sériu. Ja mám dosť po 1 knihe. :D

    OdpovedaťOdstrániť