pondelok 15. decembra 2014

Dlouhé zimní večery - Tradice, zvyky a obyčeje.

Tak ako to už u mňa chodí, tak sa rada zapájam do rôznych možných aktivít a kedy sa do nich treba zapájať najaktívnejšie? No predsa na Vianoce. Lebo ja ich milujem. Skutočne. Takže som sa sama od seba nechala presvedčiť na zapojenie sa do tohto projektu. Pôvodný článok nájdete na tomto odkaze. 

U nás doma sme mávali rôzne zvyky. Hlavne keď sme boli menšie. Teraz, čím sme so sestrou staršie tým menej zvykov sa u nás dodržuje. Kedysi sme ešte deň pred Štedrým dňom upratovali a ráno sa budili s čerstvo vytepovaným kobercom po ktorom sme ešte nemohli kráčať. Potom sme sa šli všetci kúpať a sprchovať a obliekali sme si pekné veci, ktoré nám mamina nachystala. Podvečer sme mali večeru, pri ktorej sme sa pomodlili a po nej sme šli s ocinom von zapaľovať prskavky, zatiaľ čo mamina umyla riad (samozrejme, že dávala pod stromček darčeky).

Neskôr sa toto všetko premiestnilo k starému otcovi, pretože nám umrela starká. Niekoľko rokov sme tak vianocovali u starkého na dedine spolu so sesternicou, bratrancami, tetami a strýkami. Celá kompánia sme sa nasáčkovali do obrovskej haly a tam večerali. Tu samozrejme nesmelo chýbať opálenie oplátky nad ohňom a zjedenie cesnaku, aby sme boli zdraví celý rok. Takisto nesmel chýbať krížik z medu na čelo a najväčšia bankovka pod obrusom.

Neskôr sa toto všetko premiestnilo k nám domov, respektíve, starký sa preniesol a trávil Vianoce s nami. Tie boli pre nás všetkých nie veľmi šťastné, ale prežili sme ich. Všetci sme totiž boli v strese, nemohli sme si oddýchnuť tak, ako by sme chceli. Proste to neboli práve najobľúbenejšie sviatky roka.

Minulý rok sa to akosi vymenilo, starký vianocoval u krstnej a my sme si počas štedrého dňa len splnili povinnosť návštevy u nej a štedrý večer sme strávili už doma – ja, mamina a sestra s priateľom. Trochu netradične, ale bola to opäť zmena.

Tento rok nás čakajú prvé vianoce, ktoré budú úplne bez starkého a všetci sa na ne tešíme. Neberte to v zlom, ale konečne si budeme môcť robiť všetko po svojom a nestresovať sa tak veľmi. Štedrý deň strávime v rovnakej zostave ako vlani, keďže ocino doma nebude a môj priateľ bude so svojimi rodičmi. Potom si urobíme druhý štedrý večer dvadsiatehosiedmeho a nakoniec všetci spolu oslávime Silvester. A hlavne sa tešíme, že to zase bude o niečom inom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára