nedeľa 12. augusta 2012

21 Jump Street

"Myslím, že vy dva idioti se tam hodíte. Jste oficiálně převeleni."


 Schmidt (Jonah Hill) a Jenko (Channing Tatum) se na střední škole k smrti nenáviděli, aby se z nich v policejní akademii posléze stali nejlepší přátelé. Ačkoliv nepatří k tomu nejlepšímu, čím se může policejní sbor pochlubit, mají možnost svou pověst změnit ve chvíli, kdy jsou přiděleni k tajné policejní jednotce Jump Street pod vedením kapitána Dicksona (Ice Cube). Místo zbraní a policejních odznaků jsou vyzbrojeni batohy, aby se za přispění svého nedospělého vzhledu vmísili tajně mezi mládež. Problém je ale v tom, že dnešní dospívající mládež je docela jiná, než jaká byla před několika lety, a Schmidt s Jenkem zjišťují, že jejich představy o životě středoškoláků, ať už jde o sex, drogy či rock'n'roll, jsou zcela k ničemu. Především ale přicházejí na to, že se stále nevypořádali s celou řadou vlastních problémů, kterým v průběhu dospívání čelili – a oba se musejí postavit hrůze a nervozitě z toho, že se jsou nuceni vrátit znovu na střední školu a znovu zažívat všechny problémy, o kterých se domnívali, že už jsou dávno minulostí.


Opäť tu máme v hlavnej roli Channinga Tatuma, tentokrát našťastie bez romantiky, aj keď toho blond parťáka mu nechali. Akurát ho vymenili za chlapa. Musím uznať, že aj keď som zo začiatku bola voči tomuto filmu trochu skeptická, krivdila by som mu. Dvojica hlavných hercov bola v skutočnosti dohromady celkom podarená. Jenko a Schmidt sa neznášali už na strednej, neskôr však, už ako dospelí muži dospejú k záveru, že ak chcú prežiť a stať sa policajtmi budú si musieť navzájom pomáhať. Práve tak vzniká priateľstvo na život a na smrť.

Čo sa nedá filmu odoprieť je humor, toho je tam skutočne požehnane a pri niektorých scénach sa človek proste musí zasmiať. Niekedy to však trochu kríva, ale naozaj, už od začiatku má človek taký zvláštne dobrý pocit, že keď sa na tom možno zasmiať už na začiatku, tak to hádam nebude až taký hrozný film. Nebudem vymenovávať všetky možné vtipné scény, na ktorých sme sa smiali, to proste treba vidieť.

Neboli by to však americké filmy, aby nemali nejakú smutnú zápletku, ktorá sa musí vyriešiť. A veruže. Hlavní hrdinovia sa pohádajú, ale ako to už vo svete filmovom chodí, v hodine dvanástej, zahodia všetky ublíženia, rany sa zahoja a priateľstvo posilnené nezhodou sa stáva silnejším, aby mohli hlavní hrdinovia doviesť spoločne film až do úspešného konca.



Mám rada filmy, na ktorých sa môžem zasmiať a tomuto sa to proste podarilo. 


Jenko: (o střední škole) Komiksy jsou populární? Vnímání životního prostředí a tolerance?
Schmidt: O deset let později a byl bych nejvíc cool ze všech.
Jenko: Já vím, je to blbost. Víš co? Vím, co za to může. Glee.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára