nedeľa 12. augusta 2012

Záhrobná kniha

"Diskusia sa skončila, ostávalo len hlasovanie. Dieťaťu menom Prelud Owens sa oficiálne udelí záhrobná priepustka."

Názov: Záhrobná kniha
Originál: The Graveyard book
Autor: Neil Gaiman
Vydalo: IKAR, 2009 

Každý cintorín je plný preludov a duchov mŕtvych. Živí aj mŕtvi majú svoj svet. Tieto svety by sa nemali prelínať. V jednu noc sa však hranica medzi nimi poruší. Z domu, kde vrah zanechá tri mŕtve telá, štvornožky vyjde malé dieťa a vedené inštinktom sa v polnočnej tme vyberie hľadať útočisko na starodávnom cintoríne. Tam si nájde nových rodičov – múdreho pestúna Silasa a prísnu učiteľku Lupescovú – a začne žiť nový život, preniká do tajomstiev tajuplného prostredia a jeho obyvateľov, až napokon odhalí aj vraha svojich rodičov. Mrazivý príbeh plný mágie a tajomnej atmosféry cintorína, kde ticho okrem vo vetre šumiaceho lístia a lepkavej tmy zachádzajúcej pod nechty narúša aj život jeho právoplatných obyvateľov...
 
http://blog.brittanyschlamp.com/wp-content/uploads/2011/12/post-separator.png

Na túto knižku som natrafila len tak náhodou v knižnici, mala pekný obal, zaujímavý názov a takisto opis deja na vnútornej strane obalu nebol na zahodenie. A preniesť sa zo sveta upírov, superľudí a podobne na možno obyčajný cintorín s obyčajnými duchmi. Prečo nie?

Lud sa po vražde svojich rodičov ocitá na cintoríne, kde si ho "adoptujú" manželia Owensovci, ktorí vždy túžili po dieťati, avšak nikdy nijaké nemali. Preto, keď sa im teraz núka príležitosť, hneď sa jej chytia. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby však obaja neboli už niekoľko rokov mŕtvi. Spolu s nimi sa o Ludovu výchovu stará Silas, prazvláštna postava, ktorá sa niekedy vyparí a nikto netuší kde je a čo robí. Podstatné však je, že ako jediný môže vychádzať z cintorína a zabezpečovať Ludovi všetko, čo ako jediný človek na cintoríne potrebuje. Kto by už predsa hľadal v hroboch jedlo. Nikto. Presne preto je tu Silas.

Neskôr sa však dozvedáme, že jeho úloha nie je len chodiť po mesta a zaobstarávať chlapcovi veci, ktoré potrebuje, ale že sa taktiež stará o chlapcov život a zisťuje, prečo sa ho vtedy niekto snažil zniesť zo sveta. Ukáže sa, že vrah jeho rodiny však nie je ešte mimo hru a že stále hľadá Luda, aby ho nakoniec mohol zabiť, tak ako sa mu to pred rokmi nepodarilo.

Myslím, že kniha nie je nejako náročná. Začiatok vyzerá neskutočne sľubne. Predsa len, kde Vám hneď v úvode ukážu vraha, ktorý má za úlohu previesť na druhý svet celú rodinu aj s bábätkom? Asi málokde. Stred knihy by som potom možno, no ja neviem, asi zmenila, resp. nebol až taký dobrý ako som po začiatku čakala. Zväčša išlo o opis Ludovho života a jeho príhod, ktoré na cintoríne zažil. Na druhej strane uznávam, že to všetko čo sa udialo na konci, sa nemohlo stať hneď, ale nejako sme sa k tomu museli dopracovať a počkať kým Lud vyrastie. A tak sa po úvode, ktorý Vás zhltne a mierne nezáživnom prostriedku, dostávame opäť k napínavému koncu, kde sa konečne dozvieme, prečo si vrah vybral práve Ludovu rodinu.

http://blog.brittanyschlamp.com/wp-content/uploads/2011/12/post-separator.png
http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666http://unthirsty.com/images/rating-no-star.png?1253646666

U mňa poctivé tri. Pretože lepšie ako "dobrá" sa mi na tú knihu voľáko povedať nechce. Bola dobrá, zaujala ma, ale akosi nič viac.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára