štvrtok 27. septembra 2012

Prstýnkové mámení

"Nelezou tady mravenci?" ptám se 
kámošek, protože víc očí vidí víc 
miniaturních živočichů.
Názov: Prstýnkové mámení
Originál: Prstýnkové mámení
Autor: Petra Nachtmanová
Vydalo: Akcent, 2007, 166 strán
Sedmnáctiletá Lucie Potkanová má před sebou letní prázdniny a s kamarádkami plánuje stanování u Máchova jezera. Představuje si, že se tam seznámí s nějakým bezva klukem a tím z mysli úplně vymaže poslední rozchod. Co netuší, že se ještě před odjezdem na holčičí seznamovák, zamiluje u babičky do Petra. Nerada se s ním loučí, ale slib holkám hodlá dodržet. Léto u vody jí ale přinese další zamilované překvapení a rázem miluje dva kluky najednou. A koho si vybrat, když si Ruda i Petr získali její srdce stejným dílem? Rozhodne se trošku zariskovat a na čas si nechá oba.

Len tak náhodou som ju zbadala v knižnici a povedala som si, že príbeh násťročných a počas leta, bude pre to moje leto vhodným záverom. Po upíroch, víziách a vraždách som túto knihu zvolila ako oddychovku, ktorou si skrátim pár hodín. Ničnerobením, nepremýšľaním o  zložitom príbehu, proste oddychovka.

To, čo som od knihy čakala, to mi aj dala. Chvíľku pri jazere, mimo reality, v horúcich dňoch a v ešte horúcejších objatiach. Lucia končí ročník na strednej škole a svoje prázdniny si ani zďaleka nepredstavuje tak, ako jej ich napokon naplánuje sám osud. Z obyčajného výletu s kamarátkami a z takmer nanútenej návštevy babičky si Lucia odnáša srdcia chlapcov a po tom všetkom prináša domov dva prstienky. Symbolické.

Nedá sa povedať, že by ma táto kniha nejako extra nadchla, ale prečítať sa dala. Och, skoro som zabudla, naozaj sa dala prečítať, ale navyše sa čítala tak ľahko, že som ani nezbadala a mala som za sebou takmer dve tretiny. Jednak to bude tým, že knižka nie je práve najhrubšia, ale je napísaná takým štýlom, ktorý ma akosi prirodzene viedol k tomu, aby som čítala ďalej, taktiež tá čeština, všetky tie slangové výrazy a podobné veci sa mi páčili. 

Ak by som však mala hodnotiť príbeh ako samotný.. Nebola to moja šálka kávy, na pár chvíľ dobré, tak ku bazénu alebo do vlaku, ale nič hlbšie vo mne nezanechala. 

 

2 komentáre:

  1. ten úryvok ma hneď na začiatok veľmi pobavil 8D

    tak to by som bola veľmi zvedavá ako to nakoniec dopadlo, či nemá teraz ani jedného alebo sa si vybrala nakoniec 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No treba si prečítať :D ale tak ja myslím, že to dopadlo...podľa mojich predstáv, teda dobre :)

      Odstrániť