sobota 29. júna 2013

Meg Cabot - Princezná vo svetle reflektorov (Princess Diaries ¤ 2)

 "Jenže když mi vrazil do krku tu špejli, obrátil se mi žaludek a nekontrolovatelně jsem se rozkašlala. Vůbec to nešlo zastavit, tak jsem mu mezi záchvaty kašle řekla, že se dojdu napít vody. Jenže jsem asi z té horečky byla úplně mimo, protože místo abych se šla napít, vypochodovala jsem rovnou pryč z ordinace, vrátila se do auta a nařídila šoférovi, ať mě odveze do Emerald Planet na ovocný koktejl."

Názov: Princezná vo svetle reflektorov
Originál: Princess in spotlight
Autor: Meg Cabot
Vydalo: IKAR, 2002, 206 strán

SériaDenník princeznej ¤ 2

Štrnásťročná Mia, ktorá sa nečakane dozvedela, že je princezná z Genovie, sa v tomto veselom pokračovaní svojich dobrodružstiev postupne spamätáva zo šokujúcej správy. A prirodzene, pokračuje v písaní svojho vzrušujúceho denníka. Hneď na prvých stránkach sa dozvedáme, že Miina umelecky založená matka čaká dieťa s Miin učiteľom matematiky. Toto však nie je jediný problém, ktorý trápi hrdinkinu tínedžerskú dušičku. Trápi sa pre neopätovanú lásku k bratovi svojej najlepšej priateľky, nedajú jej spať záhadné e-maily od tajného obdivovateľa (žeby to bol predsa Michael?) a rozčuľujú ju príkazy a zákazy jej panovačnej kráľovskej starej mamy. Keď ju „grandmere“ prinúti dať súhlas na televízne interview, Mia nechtiac vytára mamine tajnosti do celého sveta. Navyše stará mama trvá na tom, aby Miina matka, ktorá si vonkoncom nepotrpí na nijaké formality, mala svadbu v štýle horných desaťtisíc. A popri tom všetkom Mia ešte prežíva každodenné trampoty v škole a žalostí nad svojimi ešte vždy nedostatočne vyvinutými mliečnymi žľazami. Jedno je však isté – možno bude z Mie predsa len dobrá princezná, aj keď sa jej zatiaľ táto predstava nie veľmi pozdáva.

K Miinmu problému, ktorý sa začal tým, že sa dozvedela pravdu o svojom princeznovskom pôvode sa pridruží druhý. Tentokrát za tým stojí jej matka, ktorá jej oznámi, že je tehotná. Do toho sa na scéne objaví tajný ctiteľ, ktorý Mii píše emailom milé správičky a Mia ani za nič nevie vypátrať, kto sa za tým všetkým skrýva. Všetko to vyvrcholí plánovaním svadby, ktorú si každý predstavuje akosi inak. Reč je o grandmere, ktorá si plánuje svoju kráľovskú svadbu a Miinej matke, ktorá si zasa plánuje tú svoju bez jej pomoci.

Mia je uprostred tohoto všetkého nervózna a vystresovaná. Ja miestami s ňou, ale myslím to v tom pozitívnom zmysle. Druhý diel sa už netočí tak veľmi okolo Miinho zistenia, ale skôr okolo jej matky, tehotenstva a akejsi miernej roztržitosti čo sa týka citov k druhému pohlaviu, špeciálne Michaelovi no a do toho sa tu motá extrémne priateľský Kenny a ten tajný ctiteľ. Akosi je toho nejako priveľa. 

Ja ako fanúšik Michaela si v knihe vychutnávam hlavne tie drobné "milé" detaily, ktorými jej dáva najavo svoju náklonnosť a ktoré Mia akosi prehliada a neviem sa dočkať, kedy sa konečne dočkajú reakcie. Táto kniha rovnako ako predošlá je milá, pútavá a dá sa prečítať relatívne rýchlo, nakoľko sa číta takmer sama, asi ako všetky diely tejto série. Miu mám rada aj preto, že je to pre mňa príjemné oddychové čítanie, pri ktorom si dokážem oddýchnuť, odpúta ma od reality a pritom to nie je nič namáhavé, pričom by moje mozgové závity museli pracovať odušu.

                    

Tak ako pri prvom diely, plný počet. Zaslúžene.

Súčasť projektu:
NOVINKA: Princess challenge 2013

3 komentáre:

  1. Čítala som 1. diel, ale filmy ma dostali viac. Určite ešte dám šancu pokračovaniu 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daj, daj :) no filmy halvne ten druhý sa totálne odlišuje od knižnej "predlohy" ak sa to vôbec dá povedať že nejaká predloha je

      Odstrániť
  2. sa mi páčilo keď v knihe neviem ktorej už sa mia sťažovala, že tie filmy čo o nej vyšli, že sú klamlivé, že sa v nich s michaelom rozišla a tak:D

    OdpovedaťOdstrániť