štvrtok 14. novembra 2013

Jane Austen - Pýcha a predsudok

"Byli tedy na zbytok večera uvězněni u rozličných stolků a jí zbyla už jen ta útěcha, že jeho oči stále bloudí napříč pokojem za ní, a proto hraje stejně mizerně jako ona sama."

Predsudky o pýche ľudí
alebo
306 strán o tom, že ľudské názory nie sú nemenné

Idylická románová komedie z anglického venkovského prostředí je lehce ironickým příběhem o rodinných vztazích mezi příslušníky středostavovské společnosti.


Popri upíroch, ktorí nám sajú krv, vlkodlakoch, vrahoch, drakoch, trpaslíkoch a neviem ešte čo všetko je dnes v knihách som úplne zabudla na tieto "staré dobré" knihy. Mojou prvotinou podobného žánru bola Jana Eyrová. Nehovorím, že som na tento druh literatúry odborník, ale keď som sa čoraz hlbšie začítavala do tohto príbehu uvedomila som si, ako veľmi tie príbehy zbožňujem. Aké sú krásne. Aká bola tá láska vtedy iná. Aj tie príbehy sú iné ako dnes. Žiadna mici, chrobáčik, mucko, srdiečko, žiadne hádky doprevádzané vulgarizmami a lietajúcimi taniermi. Len čistá láska, nad ktorou človek musí ochkať a achkať a banovať, že nič také už nezažije.

"To bych ani nepovažoval za nutné. Zajeďte tam s děvčaty sama, anebo je pošlete bez doprovodu, což snad bude nejmoudřejší, protože vás žádná půvabem nepředčí, a třeba byste se panu Bingleymu nejlépe líbila vy."

Ku knihe som sa nedostala náhodou. Ak mám byť úprimná, kúpila som si knihu obohatenú o zombi-ov a keďže mi prišlo nevhodné čítať ju bez toho, aby som poznala originál, rozhodla som sa na to ísť pekne po poriadku. Vrhla som sa teda na túto krasotinku. Dobre som urobila. Nebanujem, neľutujem ani jediné písmenko, ktoré som z tejto knihy prečítala. Ba naopak nadávam sama sebe, že som sa do nej nepustila už skôr. Ale viete ako to je, keď Vás v škole nútia niečo čítať. To už človek stratí ten záujem akosi automaticky.

"Předstíraná úpřimnost je častý jev - člověk se s ní setká dnes a denně. Ale soudit takhle úpřimně bez předstírání a bez postranních úmyslů - vzít si z povahy každého člověka jen ty dobré rysy a ještě je vykrášlit a o těch špatných pomlčet - to dokážeš jen ty."

Príbeh lásky, krásny príbeh. Nielenže je skvelo napísaný ale človek sa pri ňom môže zamyslieť, zasmiať a rozcítiť. Mňa si príbeh získal takmer ihneď. Myslím, že to bolo hlavne tým, že hneď na úvodných stránkach sa objavuje otec piatich dcér - pán Bennet, ktorý sa pre mňa vyznačoval kľudnou povahou a hlavne takým svojským humorom. Ktorý bol niekedy možno trochu výsmechom, ale rozhodne zo strany jeho manželky ostával zrejme trochu nepochopený. Moje srdce si však získal hneď na prvých stranách a ostal v ňom až do samotného konca.

"Z vašeho breptání jsem pochopil pouze jedno: že jste největší husy široko daleko. Měl jsem ten dojem už delší dobu, ale teď se mi potvrdil."

Nemôžem povedať, že by sa v knihe objavili postavy, ktoré by mi vyslovene neboli po chuti. Snáď možno pán Collins, ktorý si prišiel vybrať za nevestu jednu z dcér pána Benneta. Toho som si obľúbiť akosi nemohla. Každému normálnemu človeku by prišiel smiešny a trochu idiotský. A tie jeho reči! Hneď potom ako sa v príbehu objavil som bola vďačná, keď sa odtiaľ pekne vytratil a nemusela som viac počúvať jeho chválospevy na jeho dobrodinku.

"Pan Bennet reagoval na tuto událost mnohem klidněji, a pokud v něm nějaké pocity vyvolala, pak to byly jak tvrdil, pocity vysoce příjemné: těší ho prý, když vidí, že Charlotte Lucasová, kterou považoval za jakžtakž rozumnou ženskou, je stejně hloupá jako jeho choť a hloupější než jeho dcera!"

Pýcha a predsudok je kniha, ktorá nezapadá do dnešného sveta a presne to je to, čo ma na nej uchvátilo. Je vhodná pre všetkých, ktorí túžia vypadnúť z príbehov "ktoré dnes letia" a trochu sa ponoriť do príbehu lásky, kedy sa dievča pri pohľade na chlapca červenalo a nemyslelo na to, ako sexi by vyzeral nahý.

"Marně jsem se bránil. Nemám sil. Nemohu přemoci svůj cit. Musíte mi dovolit, abych Vám vyjevil jak hluboce Vás obdivuji a miluji."

Celkové hodnotenie: 

 


Pre mňa je to bez zaváhania plný počet hviezdičiek. Takéto príbehy milujem a rozhodne budem rada, keď sa časom dopracujem k podobným.





2 komentáre: