pondelok 5. novembra 2012

Waiting for ¤ 5

Ani som si nemyslela, ale predsa len sa mi ešte podarilo čírou náhodou zosúladiť túto štvoricu. Pri vyhľadávaní obsahov som si všimla, že tentokrát bude November dramatický.

Cosmopolis

Město New York, blízká budoucnost: Eric Packer (Robert Pattinson) je osmadvacetiletý nekorunovaný král Wall Street. Během jeho vyjížďky po městě dojde v ulicích Manhattanu k záhadné explozi a propukne peklo. Navíc zjišťuje, že se mu hroutí finanční impérium. Kontakt se skutečným světem, i když jen přes okna limuzíny, ještě prohlubuje jeho paranoiu. V průběhu čtyřiadvacetihodinové odysey začíná k smrti vyděšenému Ericovi docházet, že se jeho život blíží ke konci.

eŠtéBák

Adam pracuje po absolvování základní vojenské služby jako dispečer na sportovním letišti poblíž někdejší západní hranice Československa, kde prožívá i vojenskou invazi v srpnu 1968. Aniž si to tehdy sám uvědomí, právě tam začíná jeho dramatický příběh... Aby zachránil svou lásku Evu proti represím StB, podepíše „smlouvu s ďáblem“. Stane se profesionálním agentem, jehož prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály. Brzy ale zjistí, že i on je sledován. Když se pokouší najít odpověď na otázku proč, vrací ho pátrání do doby, kdy se stal na vojně svědkem vražedného rozkazu. Jeho tehdejší velitelé jsou dnes mocnými muži a Adamovo svědectví by bylo velmi nepohodlné. Dokáže Adam přežívat v atmosféře strachu a nejistoty, kde se nedá nikomu věřit? S rostoucími pochybnostmi sílí i jeho touha z toho temného labyrintu uniknout. Útěk však znamená být vždy o krok před nepřítelem. Bude na to mít Adam odvahu?

Láska

Georges a Anna jsou osmdesátníci, ale ještě nepociťují tíhu let. Oba vyučovali hudbu a z jejich živého rozhovoru po návštěvě koncertu je patrné, že je vždy spojoval soulad. Jejich dcera žije s rodinou v cizině. Jednoho dne postihne Annu výpadek paměti, první signál onemocnění. Georges se tak octne před tvrdou zkouškou. Ač sám starý a zesláblý, odmítá řešení navrhované pragmatickou dcerou. V době, kdy se pojem láska často kryje s představou sexuálního uspokojení, natočil Michael Haneke film o staré dvojici, která nepřestala cítit skutečnou lásku ani po dlouhém soužití. Bez ní by Georges nemohl o Annu pečovat doslova do posledního dechu. A jeho závěrečný akt, jakkoli extrémní, nelze chápat jinak než jako projev lásky. Meditace o stáří a umírání nemůže být veselá, ale díky tvůrci a představitelům je nezapomenutelná.

Štastlivec

Seržant americké námořní pěchoty Logan Thibault (Efron) se vrací ze své třetí mise v Iráku, s jedinou věcí, která ho podle jeho slov držela při životě – fotografií ženy, kterou v Iráku našel. Zjistí, že žena na fotce se jmenuje Beth, najde její adresu a objeví se přede dveřmi. Nechá se najmout do psího centra, který její rodina vede. I když mu Beth zpočátku nevěří a už má sama komplikací v životě dost, rozvine se mezi nimi románek, který dává Loganovi naději, že Beth by mohla pro něj znamenat více, než jen obrázek pro štěstí.

6 komentárov:

  1. Šťastlivca som videla, je to dobrý film 8) Ach, Zac 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to zatiaľ len začula, lebo to spolubývajúca pozerala :) a neznelo to až tak zle :)

      Odstrániť
  2. Teším jak malý na Cosmopolis :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som naň zatiaľ iba zvedavá a hlavne na Edwarda v inom filme ako upírskom...

      Odstrániť
  3. Meno režiséra ma ešte nijak výrazne nesklamalo a keď Edward inde ako v Twilight, Voda pre slony je jasná voľba ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepovedala by som na Teba takýchto film :P ale hej tam bol celkom dobrý, aj keď nemôžem si pomôcť, stále sa mi zdal trochu tragický a ucmudený

      Odstrániť