štvrtok 10. októbra 2013

Veronica Rossi - Pod vražednou oblohou (Under the Never Sky)

"Odlišné svety ich rozdelili. Osud ich spojil."

Svet, ktorý sa nachádza pod vražednou oblohou
alebo
296 strán nervy trhajúceho príbehu

Mesto, v ktorom žije sedemnásťročná Aria, sa volá Blaženosť. Azda preto, lebo jeho obyvatelia sú v ňom chránení pred nebezpečenstvom striehnucim mimo jeho dômyselného obranného systému. Svet sa totiž od základu zmenil: z oblohy z času na čas šľahajú ohnivé elektrické prúdy a spália všetko, čoho sa dotknú, hrozia aj epidémie smrteľných chorôb. Napriek tomu aj tam existuje život – v podobe „divochov“ či iných záhadných tvorov. Mešťania a tí „zvonku“ sa odjakživa nenávidia... Osudy dvoch mladých ľudí z rozdielnych svetov Arie a Sokola sa nečakane spojili, keď dievča nespravodlivo vyhostili z mesta, aby nemohlo svedčiť proti privilegovanému konzulovmu synovi. Prežila práve vďaka Sokolovi a „menejcenným“ bytostiam z voľnej prírody. Spoločne sa vydali hľadať Ariinu nezvestnú matku. Aria postupne poznáva výnimočné schopnosti svojich spoločníkov – jeden má dokonalý sluch, iný čuch, ďalší zrak – a uvedomuje si aj vlastné dovtedy neodhalené zručnosti. Naučí sa prežiť v divočine, loviť, variť, hľadať pitnú vodu, unikať pred vlkmi a odhadovať, kedy na zem opäť udrie vražedný éter z oblohy. Láska k Sokolovi ju však postaví pred ťažké rozhodnutie – má sa pridať k divochom, alebo radšej k svojej rodine a spoločne napraviť krivdu?

Celkom kratučká knižočka, o ktorej som tušila, vlastne ani poriadne netušila, ale kúpila som si ju s tým, že snáď sa to bude dať prečítať. Tak som si ju doniesla domov, pár dní stála na poličke a napokon som sa do nej pustila, predsa len bola taká najspratnejšia a ľahko sa mi vošla do kabelky. Asi v polovici knihy som si uvedomila, že sa neviem od príbehu odtrhnúť a na jeho konci, že asi umriem, ak sa nedočkám pokračovania.

Už na začiatku sa udeje niečo, čo zmení život hlavným hrdinom a čitateľa takmer okamžite vtiahne do deja. Ja som sa v tých chvíľach zamýšľala hlavne nad spomínanými doménami. Nešli mi akosi do hlavy a nevedela som si predstaviť ako to vlastne s nimi existujú. Ak mám byť úprimná, ani na konci mi to nebolo práve najjasnejšie, ale myslím, že som to ako tak pochopila.

"Svetu za stenami mesta sa hovorilo "továreň na smrť". Existoval milión spôsobov, ako tam prísť o život. Arii by ani vo sne nenapadlo, že sa k nemu raz dostane tak blízko."

Ďalej sa príbeh vyvíja celkom napínavo, rýchlo a hlavne sa vyvíja vzťah hlavných postáv. Popri nich sa tam objavuje množstvo ďalších postáv, pričom niektoré by som z knihy kľudne vynechala a ostatné by som si ponechala až na taký ten rozprávkový koniec - žili šťastne až kým nepomreli. Lenže oni umierajú, ale to sa dalo v knihe ako je táto čakať.

Obidve hlavné postavy - Ariu a Sokola (Prosím pekne, prečo taký preklad? Keď som potom čítala iné recenzie nebola som si istá, či ide o toho istého chlapa.) som si proste obľúbila a nevedela som sa dočkať, ako sa bude vyvíjať ich vzťah a hlavne som bola ako správna žena a fanúšička všetkej lásky na svete zvedavá, či sa vôbec to čo medzi nimi rástlo dostane do nejakej tej romantickej fázy.


Snáď neprezradím priveľa, keď poviem, že kniha ma v tomto a asi ani inom ohľade nesklamala. Naopak ma
príjemne prekvapila a je to jedna z tých, pri ktorých sa naozaj neviem dočkať pokračovania. A myslím, že v tomto prípade by som si rada pozrela aj film. Takže, snáď sa dočkám skorého sfilmovania a nejakej knižnej akcie, ktorá bude obsahovať pokračovanie tohto príbehu, aj keď v akútnej fáze (rozumej tesne po prečítaní) som bola na tom tak, že som bola naklonená tomu si ju kúpiť za plnú cenu (tuším okolo 10€), ale keďže to mi príde veľa (keď uvážime, že tie ceny pri akciách klesajú aj na 2€), tak som odolala. Aspoň si to potom pekne vychutnám.

"Nedokázal myslieť na nič okrem toho, ako vyzerala pri éterovej búrke. Neprestajne sa mu vybavovali krivky jej tela pritlačeného k jeho boku."

 

 Celkové hodnotenie:

http://icons.iconarchive.com/icons/fatcow/farm-fresh/32/diamond-icon.pnghttp://icons.iconarchive.com/icons/fatcow/farm-fresh/32/diamond-icon.pnghttp://icons.iconarchive.com/icons/fatcow/farm-fresh/32/diamond-icon.pnghttp://icons.iconarchive.com/icons/fatcow/farm-fresh/32/diamond-icon.pnghttp://icons.iconarchive.com/icons/fatcow/farm-fresh/32/diamond-icon.png
Neverila som tomu, ale napokon sa táto kniha zaraďuje k mojím obľúbencom. Asi sa budem opakovať, ale po napínavom putovaní sa mi dostalo aj trochu lásky. Tú predsa potrebuje každý. A keď nie v reálnom svete, tak ju môžme prežívať aspoň v knižkách.

6 komentárov:

  1. Skvelá recenzia! :-) Úplne si vystihla moje pocity po dočítaní tejto skvelej knihy, klobúk dole! Myslím, že s tebou súhlasím do poslednej bodky, aj keď musím povedať, že som ju čítala v čase, keď dvojka ešte nebola vydaná ani v amerike... a stale som sa k nej nedostala... -_-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, veľmi si ma potešila :) ani ja som sa k tej dvojke ešte nedostala, nechám si ju zase na inokedy pre potešenie a dúfam, že bude minimálne taká dobrá :)

      Odstrániť
  2. Tiež sa mi kniha veľmi páčila a 2. diel ešte viac! 8) Som rada, že táto séria bude nakoniec dovydávaná, je to skvelá téma aj postavy 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och joj :) takže sa mám na čo tešiť :) už aby som začala šetriť :D

      Odstrániť
  3. Som rada, že sa ti páčila. Tiež patrí k mojim obľúbeným :)

    OdpovedaťOdstrániť