sobota 22. februára 2014

Richelle Mead - Vampýrská akademie

"Natáhla jsem k němu ruku a tak napůl jsem doufala, že na ní přistane jako v nějaké dramatické scéně z filmu. Ale havran se na mě jen podíval, jako bych byla idiot, roztáhl křídla a odletěl."

Upíri, upíri, všade samí upíri! Všetkých Vás pochytám!
alebo
280 strán, ktoré predsa len nie sú také ako ostatné.

Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

Zatraceně. Tyhle svoje city vůči němu budu muset zarazit. „ Tobě se to nestane. Ty jsi příliš...“ Hledal to nejvýstižnější slovo a já už v duchu doplňovala jako bohyně. Strašně sexy. Dimitrij to ale vzdal a jenom řekl: „Tobě se to nestane.“

Do tejto knihy som sa chcela pustiť, niekedy v nejakej blízkej či ďalekej budúcnosti. Na jednom blogu som však objavila "Společné čtení Vampýrské akademie" a vôbec som neváhala dlho o tom, či sa zapojím. Ihneď som si zadovážila prvú knihu a pustila sa do čítania. Vďaka tejto "akcii" a aj vďaka dobrý hodnoteniam na iných blogoch som od tejto knihy dosť očakávala a ako to už býva tak som sa dopredu aj trochu bála sklamania. Nič také sa však nakoniec nekonalo. Našťastie.

Príbeh rozpráva o Rose, ktorá je dhampýrskou strážkyňou morojky Lissy a hneď po ich návrate do školy ju spolu s Dimitrijom strážia, aby sa na ňu náhodou nevrhol nejaký nenásytný strigoj. Zhruba takto na nás autorka hneď na začiatku "vybafne" pojmy a mená, ktoré sa v knihe vyskytujú a človek zmätený nevie čo robiť, kto je kto, kto je dobrý, kto nie a podobne. Netrvá však dlho a celkom rýchlo sa človek rozkuká a príde na to, aký systém v tomto príbehu vládne. Ja osobne si to po toľkých školách a upírskych príbehoch ani nemám za zlé. 

Hneď ako pominie celkom nie nudný úvod sa ocitáme vo Vampýrskej akadémii a dozvedáme sa o čo tam vlastne ide. Rose s Lissou, hlavne teda Rose odhaľuje vcelku dosť nových informácií a tajomstiev, ktoré sa okolo nich nachádzajú a o ktorých nemali doteraz ani tušenia a to všetko v pomerne rýchlom tempe. Aby som to tak ničneprezrádzajúco zhrnula. Úvod je dobrý, nie nudný, stred knihy nám ozrejmí väčšinu informácií, ktoré sa potrebujeme dozvedieť, aby sme sa do príbehu zažrali a takisto nám poodhalí zopár nádejných vzťahov (veď ako by to bolo bez lásky v dnešnom svete).

Záver bol pre mňa masaker. Udialo sa niečo strašné, čo ma totálne pohltilo do deja, lenže zrazu sa to odložilo na vedľajšiu koľaj a dej sa venoval niečomu inému pre mňa tiež závažnému, proste dve obrovské VECI! v jednu dobu. Tak som nevedela, či sa venovať prvej, či druhej, či ju chytro prelistovať len zhruba. Proste napätá som bola ako struna a za tento záver má kniha u mňa obrovské plus, takisto za samotné rozuzlenie. (V prípade nezrozumiteľnosti sa ospravedlňujem, stále som nadšená).

 „Tuhle jsem slyšela, jak kněz mluvil o svatým Vladimírovi... Nevíte, na jakej živel se specializoval? Myslím Vladimíra, ne toho kněze.“

Z postáv som si jednoznačne obľúbila...Vlastne, keď teraz nad tým rozmýšľam, ešte aj tá riaditeľka sa mi v konečnom dôsledku nezdala byť až taká protivná. Rozhodne teda usudzujem, že prevládali postavy sympatické, alebo aspoň nebolo veľa takých, ktoré by mi vyslovene šli na nervy. Páčila sa mi hlavná dvojica Lissa a Rose, hlavne ich spojenie a snaha ochrániť tú druhú za každú cenu. Dimitri a jeho slušácky postoj a snaha držať si odstup. Christian, ten tajomný a "zakázaný" chalan pri ktorom sa babám podlamujú kolená (keby samozrejme nebol zo "zlej rodiny").

K tým protivným by som asi ako väčšina čitateľov hneď zaradila Miu, ktorá ma proste štvala už len svojou existenciou (Mia Rinaldiová je dosť podobné Mii z Denníku princeznej, je to len náhoda?) a tiež mi dosť na nervy brnkal Jesse, ale to sa dalo čakať. Nesmiem ešte zabudnúť na dve postavy, ktoré som mala tiež celkom rada, ale v závere knihy som musela prehodnotiť svoj vzťah k nim, keďže očividne ani jeden nevedeli čo od dobroty. Ale, nemôžu byť všetci len kladné postavy.

Touto knihou som neskutočne nadšená. Nemôžem ju veľmi porovnávať s podobnými knihami, keďže som čítala len Školu noci, ak by som ju však mala porovnať s tou, tak je to proti tomu niečo neskutočné. Popri tomto mi Zoey pripadá ako totálna trapoška a tie jej ťahanice s chalanmi úplne hrozné. Táto kniha je podľa mňa vzorovou ukážkou toho ako sa dá napísať kniha s podobnou témou ale inteligentnejšie a krajšie. A rozhodne zaujímavejšie a pútavejšie. U mňa má táto kniha len samé pozitíva. Už len to, že sa tie decká správali normálne a nie ako "smestrašnesuperkúl tínejdžri".

Tahle naše cvičení teď byla oblíbenou součástí každého mého dne, zčásti proto, že jsem se do něj tak blbě zabouchla, a zčásti proto, že jsem se s nikým jiným moc bavit nesměla.

Celkové hodnotenie: 


Lepšia než som čakala. Chvíľu som uvažovala, či nedám len štyri hviezdy, ale keďže toto píšem tesne po dočítaní, nechala som sa uniesť svojimi pocitmi, ktoré sú priveľmi nadšené.
 
Najkrásnejšia veta: (označte myšou, pozor, mierny...veľký? spoiler)
 „Ne. Kdybych si dovolil milovat tě, nechránil bych ji vlastním tělem, tím bych totiž chránil tebe.“

4 komentáre:

  1. Podľa mňa je tento prvý diel skôr taký dobrý priemer, lebo Rose sa správa ako arogantná intrigánka, ktorá si myslí, že všetko vie najlepšie, ale každým ďalším dielom to potom bolo podľa mňa stále lepšie a lepšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to som si nejako nestihla všimnúť v návale nadšenia :)

      Odstrániť
  2. Prvý diel má u mňa (len) tri hviezdičky, ale ostatné sú skvelé a výrazne sa zlepšujú. :)

    OdpovedaťOdstrániť