štvrtok 13. marca 2014

Richelle Mead - Stínem políbená



"Sleduj. Přímo před našima očima se odehrává změna. Tenhle den si budou lidi pamatovat jako průlom."

Opäť strhujúci záver
alebo
328 strán nevhodných pre slabšie povahy

Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného. Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit! Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?


Do tretice všetko dobré, aj keď pri tejto časti by som skôr povedala nie dobré ale zlé. Niežeby sa mi tento diel nepáčil, ale rozhodne by som ho ukončila inak. Bohužiaľ však nie som autorka a tak mi ako čitateľovi neostáva nič iné ako sa zmieriť s osudom. O tom, že má kniha šokujúci koniec som vedela z mnohých recenzií, takže som sa pripravovala skutočne na všeličo. To čo však skutočne prišlo bolo omnoho horšie ako som si len vedela predstaviť. Aj teraz, pár dní po dočítaní sa pýtam sama seba, kam sa dokelu podeli šťastné konce?!

Rose je v poslednom ročníku školy, tesne pred maturitou a potrebuje zvládnuť terénne cvičenie, teda 24 hodín sa starať o vybraného moroja a nedopustiť aby sa mu pri fingovaných útokoch niečo stalo, príprava na skutočný život, ktorý ju čaká. Už tu sa dostávame k neplánovanému prekvapeniu, keď zistíme, že jej zverencom nebude Lissa, čo je pre Rose celkom šok. Nejako sa to však utrasie, ďalej sa Rose zjavuje Mason a ona si s tým nejako nevie rady, našťastie aj to má v konečnom dôsledku svoje opodstatnenie. Ďalej tu máme súd s Viktorom, otravného Adriana a milovaného Dimitriho. Konečne som nemala pocit, že sa v knihe rieši len Rosina neopätovaná láska, ale aj niečo mimo tento zamilovaný kruh.

"Je to způsob, jak si lidi můžou připadat sami se sebou spokojenejší. Každý si rád připadá výjimečně. A k tomu vede snadná cesta - stát se členem elitního spolku." "A tys v něm nikdy nebyl?" "Neměl jsem potřebu. I bez toho vím, že jsem výjimečný."

Napriek tomu a vďaka tomu ako "pohľadne" Dimitriho v knihe Rose neustále opisuje ostáva mojou obľúbenou postavou, veď ktorá by už len nechcela takého chlapa, silného, mužného a ktorý Vás navyše ochráni pred všetkým zlom sveta? Ja sa hlásim dobrovoľne. Druhý mužský hrdina, ktorý sa v knihe objavuje Adrian mi už nejde na nervy tak ako predtým, ale stále je v ňom niečo, vďaka čomu si ho proste nemôžem len tak obľúbiť.

Tak ako doteraz aj táto kniha má skvelý a napínavý záver, kedy pomaly ani nedýchate, len obraciate stránku za stránkou v snahe dočkať sa vyvrcholenia. Keď som však k tejto časti prišla ja a konečne odhalila ten šokujúci záver, ktorý všetci spomínali, musela som uznať, že je to vskutku šok. Zlomilo mi to srdce, skutočne. Nikdy som si nemyslela, že by som niečo také mohla pri čítaní knihy cítiť, asi je to tým, že čítam väčšinou príbehy s happy endom a toto ma skutočne zarazilo, zamrazilo a čo ja viem čo všetko ešte. Som zvedavá ako sa príbeh vyvinie ďalej a hneď po dopísaní sa na ňu vrhnem, pretože to čo mi autorka spôsobila je hrozné a ja potrebujem vedieť, ako to bude ďalej. Toto ale bolo asi jej zámerom keď tú knihu písala, aby sa od tej série ľudia nevedeli odtrhnúť a aby hneď siahli po ďalšej knihe. Cieľ splnený na výbornú.


Celkové hodnotenie:


Už som napísala všetko, čo som potrebovala.



4 komentáre:

  1. Pro mě nejlepší díl s celé série, miluju tenhle díl :))).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zatiaľ nemôžem porovnávať celú :) ale som zvedavá :)

      Odstrániť
  2. Súhlasím, ten koniec bol neskutočný a pamätám si na moje pocity, keď som knihu čítala. Podľa mňa je však už štvorka o čosi slabšia...

    OdpovedaťOdstrániť