utorok 6. novembra 2012

Darren Shan - Upírov pomocník (The Saga of Darren Shan ¤ 2)

"Otevřel jsem ústa a rázně zaťal zuby, chtěl jsem, 
aby se zděsil. Jenže místo toho jsem se zděsil já sám, 
protože mi zuby čistě projely celým prstem 
a ucvakly ho."
Názov: Upírov pomocník
Originál: The Vampire's Assistant
Autor: Darren Shan
Vydalo: ALBATROS, 2003, 183 strán

Séria: The Saga of Darren Shan ¤ 2
Druhý díl klukovských upířích hororů. Aby mohl Darren zachránit svého spolužáka, kterého kousla jedovatá cirkusová pavoučice, musí vyhledat jejího cvičitele pana Hroozleyho. To však je ve skutečnosti upír Vur Horston. Darrenově prosbě vyhoví a Steva zachrání, z Darrenavšak udělá polovičního upíra a svého pomocníka. Co všechno Darren vedle Horstona zažije se dočte v tomto druhém díle. Tato kniha obsahuje v závěru upoutávku na další dramatické pokračování Krvavé chodby.

Po prvej knihe, ktorá bola dobrá, musí zaručené prísť aj kniha druhá. Zvlásť, keď po jej prečítaní zistíte, že bola ešte o čosi lepšia ako tá predošlá. Od Darrena Shana som prečítala zatiaľ len dve knihy, ale už teraz viem, že si rozhodne prečítam celú Ságu a potom možno aj nejaké iné knihy, ktovie. Ale tento príbeh rozhodne dočítať chcem. To som zistila už pri prvej knihe a pri tejto druhej sa mi to len potvrdilo.

Opäť sa stretávame s Darrenom a jeho opatrovníkom pánom Hroozleym, ktorí vedno putujú po svete a snažia sa spolu vychádzať a žiť a Darren sa popri tom učí ako sa stať poriadnym upírom a čo také upírstvo vlastne obnáša. Darren si však akosi stále nevie zvyknúť a zmieriť sa s faktom, že by mal piť aj ľudskú krv. A takisto ju krvopotne odmieta a pije len krv zvierat. A akosi sa odmieta zmieriť s faktom, že ak sa ľudskej krvi nenapije, čoskoro umrie, pretože z nej potrebuje živiny, ktoré proste v krvi zvierat nie sú.

Okrem tohto odporu sa Darren cíti pri ich putovaní osamelý. Konieckoncov, bol vytrhnutý z prostredia, v ktorom žil, odtrhnutý od rodiny a priateľov a pán Hroozley síce nie je zlý, ale pre mladého chlapca je to predsa len trochu nevhodná partia. Našťastie sa pán Hroozley rozhodne, že Darrena nebude držať len tak osamote a tak sa vyberú hľadať miesto, kde by si Darren mohol nájsť priateľov a kde by až tak nevytŕčali z davu.

Ocitajú sa tak opäť v Cirkuse a my sa opäť máme možnosť stretnú so starými, ale dokonca i novými postavami.Osobne som si v tomto diele celkom obľúbila fúzatú pani a hlavne Darrenovho nového kamoša Evru, ktorý aj keď osobne mám z hadov panickú hrôzu bol aj s tou svojou krajtou celkom sympatický. Ktovie prečo. Ten však nebol jeho jediným priateľom, objavil sa tam aj chlapec "z vonku" Sam, ktorý začal s tými dvoma chodievať von.

Dočítala som sa na neho mnoho negatívneho, aj keď nepozerala som všade. A nejako som nerozumela prečo, ale napokon aj mne nejako začal liezť na nervy. Bohvie prečo, asi tou svojou dotieravosťou. Musím však uznať, že RV mi prišiel horší, toho by som kopla ho nohy a utekala od neho čo najďalej. Ten mi bol najmenej sympatický. A takisto pán Sud vo mne nevzbudil veľkú dôveru, s tými svojimi Lidičkami.

Celkovo sa mi táto druhá kniha páčila o niečo viac ako prvá. Čo mali však spoločné bolo to, že i táto sa prečítala takmer sama. Jednoducho, rýchlo. Neviem či je to príbehom, alebo tým, aké sú kapitoly krátke, ale ja som si proste vždy povedala "Ešte jednu" a tak som ich prečítala zrazu dvadsať ani som nevedela ako. Ale to je len dobre, mám rada knihy, pri ktorých sa nemusím trápiť, aby som ich dočítala.

Čo sa týka hororovosti kníh, tu som konečne pochopila o čom je reč. Tá prvá bola taký čajíček ale tu už som na konci mala pocit, že sa tu konečne deje niečo, čo nie je tak vcelku s kostolným poriadkom a to ma nadchlo. Myslím, že som niečo takéto dosiaľ čítala len v jednej alebo dvoch knihách. Ináč som sa s tým vôbec nestretla. Vo filmoch mi to príde akési v pohode, ale dočítať sa to v knihe, kde fantázia pracuje na plné obrátky to už je veru o inom.

Myslím, že ak to takto pôjde ďalej, stanem sa Darrenovým nadšeným fanúšikom.


Ak som odporúčala prečítať si prvú knihu, tak pri tejto to platí trojnásobne! 

Súčasť projektu: 

4 komentáre:

  1. Film sa mi veľmi páčil! a keď sú knihy aspoň tak dobré, tak si ich určite prečítam 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si na film ešte počkám :) Lebo vraj je natočený podľa prvých troch častí...tak si najprv prečítam tie diely a potom sa isto pustím do filmu, a keď píšeš, že je dobrý :) Nie je o čom ;)

      Odstrániť
  2. Jojo, pan Sudd, ten je taky fajn :D RVého jsem taky nikdy neměla ráda.. A na film bych mrkla až po dvanáctým díle, jsou tam nějaký spoilery na další díly :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ou, fakt? V tom prípade teda radšej počkám :) Nech si nepokazím zážitok :)

      Odstrániť