štvrtok 22. januára 2015

Kendare Blake - Anna krví oděná

"Než jsem položil telefon, věděl jsem, že po Anně půjdu. Můj žaludek mi napověděl, že to není jenom povídačka. A kromě toho jsem ji chtěl spatřit, oděnou v krvi."

Napätie, duchovia a plno krvi
alebo 272 strán o tom
čo robiť, keď je Váš vzťah trochu "iný"

Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla. Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.

Na Annu som čítala mnohé recenzie, názory a aj tak mi trvalo pár mesiacov, kým som sa do nej konečne pustila, myslím však, že sa mi to čakanie oplatilo. Musím povedať, že mi prišla do cesty v správnom čase, nálade, postavení mesiaca a podobne. Začítala som sa do nej na prednáške a dočítala som ju jedným dychom hneď na druhý deň. Proste som sa od nej nemohla odtrhnúť, aj keď som si uvedomovala pár chybičiek, ktoré mi na knihe vadili, vracala som sa k nej v každej voľnej minúte, len aby som čím skôr zistila, ako sa kniha skončí. Aj keď mi na jej konci bolo trochu ľúto, že nemá viac strán, ale s vedomím, že na mňa čaká pokračovanie, som stránkami veru nešetrila a hltala ich jednu za druhou.

"Ježíši," utrousí Mike. "Přesně to jsme tady ve městě potrěbovali: dalšího podělaného magora. Jestli je tvoje máma čarodějnice, co jsi potom ty? Harry Potter?"

Príbeh je o chlapcovi v správnom veku, so správnym správaním a na správnom mieste. Tak nejako by som to vystihla v pár slovách. V skutočnosti ide o Casa, ktorý sa stal lovcom mŕtvych, ktorí nenašli pokoj a dopomáha im na druhý svet. Keď som tak zbežne pozerala hodnotenia na goodreads, postrehla som, že nie som jediná, ktorá si túto knihu spojila so seriálom Supernatural. Áno, pre mňa tam bola neskutočná podoba. Dokonca to robil aj jeho otec pred ním a zomrel pri tom a on ho chcel pomstiť. Pridajte Casovi brata, duše zmeňte na rôzne príšery a voilá. Aj napriek tomu, že ma to zo začiatku trochu znechutilo, zvyšok mi to perfektne vynahradil.

"Je to ona. Mihotá se jako obrázej na počítačové obrazovce, jako nějaký temný přízrak, který se snaží probojovat z videa do reality. Jakmile se jí ruka dotkne zábradlí, zhmotní se a pod její tíhou to vřže a skřípe."

Cas je typický hrdina a tým typický myslím skutočnosť, že je presne taký aký by mal byť. Nebojácny, tvrďácky, zabíja príšery, chce pomstiť otca, vie ako na ženy ale nevšimne si, že sa do nejakej zamiloval, nerobí si priateľov, lebo chvalabohu je dosť vyspelý na to, aby vedel, že ich bude musieť opustiť a bla bla, proste keby Vám niekto povedal že máte takúto postavu vymyslieť, tak by ste ju vymysleli nepochybne minimálne takto alebo s väčšou originalitou. Týmto však nezatracujem samotnú postavu, ktorú si proste obľúbite či chcete či nie.

Takisto Anna sa mi zdala na ducha taká, neprirodzená. Niežeby som bola odborníčka na duchov, to nie, ale predsa len spočiatku som jej akosi nemohla prísť na chuť. A navyše tá jej rozdvojená osobnosť. No prosím pekne, kam sme to dospeli.

"Tybalt stojí opřený předními tlapkami o dveře na straně řidiče mámina auta a díva se ven z okýnka. "Tohle není žádná lež kocoure," řeknu. Nevím proč mi ho máma dala s sebou. Nebude mi schopný pomoct. Pokud jde o užitečnosť, je spíš jako detektor kouře než jako lovecký pes."

Myslím, že už som vymenovala dosť negatív na to, aby som sa mohla pustiť ospevovať túto knihu (a ten spomínaný zvyšok, ktorý mi všetko vynahradil), ktorú som v konečnom dôsledku a pod rúškom noci dočítala na jeden dych a ohodnotila plným počtom. Lenže akosi ma napadá len moja všadeprítomná láska, ktorá predsa musí byť všade a čím netradičnejšia tým lepšia. Aj keď chlapec zamilovaný do agresívneho ducha, to už je niečo! Úprimne, neviem vymyslieť nejaké konkrétne klady, ktorými si ma príbeh získal, myslím však, že už len to, že aj napriek tomu zlému si ma príbeh dokázal získať a úplne ma pohltil.

"Zatnu zuby a sklopím zrak k zemi. Nemůžu uvěřit, že jsem takový emo. Stěžuju si holce, kotrá byla v šestnácti brutálně zavražděná. Je uvězněná v tomhle domě plném mrtvol a já musím do školy stát se Trojanem."

Suma sumárum, Anna je perfektná kniha, ktorá ma dostala aj napriek svojim negatívam, ktoré som si na nej dokázala v tom čitateľskom ošiali všimnúť. Rozhodne sa teším na jej pokračovanie a odporúčala by som ju každému, kto má rád, hm, nemôžem napísať horory, lebo si nemyslím, že strašidelné scény by boli skutočne strašidelné, aj keď opísané boli skutočne hororovo, a ani niekomu kto má rád nejaké lovestory. Tak teda, by som ju rozhodne odporúčala každému, kto si rád prečíta niečo netradičné! Tak.

"Ta nespravedlnost mě chvíli úplně dusí. Konečne najdu holku, se kterou bych vážně mohl být, možná jedinou takovou na světě, a co mám? Dva měsíce strávené v její společnosti? To mi nestačí. Po tom všem, čím si prošla - a po všem, čím jsem si prošel já - si zasloužíme víc než to."


Celkové hodnotenie:
 

Kniha je skvelá a podľa môjho názoru sa bude páčiť väčšine ľudí, ktorí si ju prečítajú. Pre mňa osobne trochu netradičná pretože málokedy čítate o krvavých hororoch, skôr ich pozeráte na videu a zrazu sa na Vás škľabia z popísaných strán. Je to proste skvelá kniha, rozhodne odporúčam.

12 komentárov:

  1. Skvelá recenzia! Túto knihu si strááášne dlho už chcem prečítať...škoda že neviem kedy :DD :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem .) rozhodne si ju prečítaj čím skôr! Fakt je skvelá :)

      Odstrániť
  2. Akorát som prečítala druhý diel a práve ten prvý diel je pre mňa omnoho lepší, aj keď má svoje chyby :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, ten druhý už bol trochu slabší, ale dokopy to podľa mňa tvorí perfektný príbeh :)

      Odstrániť
  3. Mne sa až tak nepáčila 8D Na mňa príliš málo krvilačnosti, od duchárčiny som čakala niečo viac a ešte som sa k pokračovaniu nedostala. Tá romantická zápletka mi tam tiež moc nesedela. Ale tak dalo sa na taký priemer u mňa 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anna se mi líbila, ale druhý díl mě ( bohužel) hodně zklamal :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, druhý bol síce dobrý ale niečo tomu chýbalo :(

      Odstrániť
  5. moc hezká recenze:) já jakožto hrozný lenoch jsem se ke knížce ještě nedostala. Chtěla jsem ji koupit ségře k Vánocům, aby jí seděla ke jménu, ale... nějak z toho sešlo:) ale něco s duchama bych si chtěla přečíst.:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Mne to tiež trvalo, kým sa dostala na rad :D ale rozhodne odporúčam :) je to v konečnom dôsledku skvelá kniha. Nie najlepšia na svete, ale skoro :)

      Odstrániť
  6. Povedená recenze :) Knížku mám doma, ale ještě jsem ji nečetla, snad se do ní brzy pustím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na Annu sa chystám už... ehm, povedzme len že veľmi dlho :D len sa k nej nie a nie dostať bohužiaľ. To tak býva keď mám nakúpených (a ešte neprečítaných) ďalších hocikolko kníh :D

    Fairytale Tea♥

    OdpovedaťOdstrániť