pondelok 6. januára 2014

E. L. James - Päťdesiat odtieňov sivej

"Tuším, že naňho zízam s otvorenými ústami, a nemôžem si spomenúť, kde som nechala mozog, prípadne hlasivky."

Odhaľte v sebe vnútornú bohyňu
alebo
608 strán o tom, ako napísať netradičný zamilovaný príbeh.

Keď študentka literatúry Anastasia Steele spoznáva na pohovore mladého biznismena Christiana Greya, vidí v ňom krásneho, bezchybného a rešpektovaného muža. Sama ostáva prekvapená túžbou, ktorú v nej prebúdza a napriek vlastnej neskúsenosti, či azda práve vďaka nej sa rozhodne prijať jeho ponuku na prácu. Grey je nezávislý, záhadný a sám pripustí, že po nej túži - avšak za určitých podmienok. Keď Ana pochopí, aké podmienky má Christian na mysli, začína váhať. I napriek obrovskému úspechu v biznise, bohatstvu a milujúcej rodine sa Grey zmieta v tieni vlastných démonov a potrebe ovládať iných. Keď sa však plne ponoria do spoločnej telesnej aféry, Ana sa rozhodne preskúmať svoje vlastné temné túžby.



"Ako mám teraz asi jesť? Poletím vrtuľníkom do Seattlu. S Christianom Greyom. Ktorý chce hrýzť moju spodnú peru..."

Knihu som začínala čítať s veľmi rozporuplnými očakávaniami, zvlášť preto, lebo sa na ňu objavujú recenzie skutočne rôzneho typu. Netušila som čo od knihy čakať, či sa mi bude páčiť a či ju vôbec dočítam. Nakoniec som ju zhltla takmer jedným dychom a v istých momentoch som sa na ňu dokonca aj tešila. Napriek tomu však musím uznať, že tá kniha nie je klenotom v mojej knižnici a asi ani v nejakej inej. Ide o príbeh Anastasie, ktorá pribehne do cesty dominantnému Christianovi a celý príbeh sa vlastne krúti okolo toho, či sa ona podvolí alebo nie.

"Nikdy by som neurobila nič, čo by som nechcela, Christian." Ale len čo to vyslovím, už si tým taká istá nie som, pretože práve teraz by som pre toho muža, čo sedí vedľa mňa, urobila čokoľvek.

Spočiatku sa mi Ana zdala celkom milá, vlastne taká bola vždy, pokiaľ samozrejme neriešila kraviny, ktoré mi išli trochu na nervy, ja som síce veľmi tolerantný človek, ale niekedy som jej už mala chuť tresnúť a povedať, nech láskavo ten mozog vypne. Nesmiem zabudnúť na vnútornú bohyňu a hryzenie pery, to by som už tú vnútornú bohyňu najradšej dohrýzla na smrť. A takisto, vie mi niekto povedať čo znamená, keď mu visia nohavice na bokoch "tým spôsobom"? Neviem, asi som včerajšia ale fakt netuším, čo tým myslela.

Do toho všetkého je tu samotný Christian, trochu čudný, ale keď si odmyslíme tú červenú izbu a všetky divnosti, ktoré stvára, tak je to vcelku milý a romantický muž, ktorý sa stará o svoju priateľku. Aspoň ja som sa na to snažila pozerať hlavne z tejto strany. Vytesniť všetky "tie" veci, ktoré sa mi nepozdávali a dostala som z toho vcelku pekný romantický príbeh. Tak sa mi to páčilo oveľa viac. Samozrejme nezavrhujem erotické scény, ktorými je táto kniha skutočne prepchatá, také ja môžem, až na tú scénu s tým tampónom, to už odrovnalo aj mňa.

"Toto jednoducho nepochopím. Na jednej strane je tu láskavý a starostlivý Christian, ktorý ma zachraňuje pred otravou alkoholom a s citom ma podopiera, zatiaľ čo ja vraciam do azaliek; na druhej strane monštrum, ktoré zhromažďuje biče a okovy v špeciálnej, na to určenej miestnosti."

Aby som to zhrnula, táto kniha by sa dala rozdeliť na tri časti. Na tú, ktorá by bola plná sexu, tá, ktorá by bola plná Aniných pochýb a rozmýšľania nad tým, prečo je Christian taký, aký je a tretia, ktorú by som si ja ako romantická duša rada prečítala o milom páre, ktorý sa nájde totálnou náhodou a nevie jeden bez druhého žiť. To, že to jedna autorka spojila je možno dobré a možno v niečom zlé. Mne osobne to nie je proti srsti, proste som si vybrala čo sa mi páčilo.

"Christian Grey, Výkonný riaditeľ Z maniak posadnutý kontrolou, Grey Enterprises Holdings, s.r.o.
Christian Grey, Výkonný riaditeľ Grey Enterprises Holdings, s.r.o., zakliaty v slonovinovej veži.
Christian Grey, Výkonný riaditeľ so svrbiacou dlaňou Grey Enterprises Holdings, s.r.o.
Christian Grey, Výkonný riaditeľ, ktorý prevracia oči Grey Enterprises Holdings, s.r.o.
Christian Grey, Výkonný riaditeľ, grobian a ničomník Grey Enterprises Holdings, s.r.o.

Och, nesmiem zabudnúť, že niekedy sa na tej knihe dalo aj trochu zasmiať (škoda, že len trochu).

"Privinie si ma ešte bližšie. Cítim, aký je vzrušený. Mala by som utiecť, ale nemôžem. Ťahá ma to k nemu - na nejakej pravekej primitívnej úrovni, ktorej tak celkom nerozumiem."


Celkové hodnotenie: 


Táto kniha nie je pre každého a myslím, že ju treba čítať možno s istým nadhľadom, mne sa však páčila dostatočne na to, aby som sa bezhlavo vrhla do pokračovania. P. S. asi som jediná, ktorej to nedošlo, ale čo tých 50 odtieňov sivej?

4 komentáre:

  1. Tých 50 odtieňov je v podstate 50 odtieňov Christianovej osobnosti (Grey je celkom logické :D)
    A dvojka je ešte o moc lepšia, tá bola vlastne super, len trojka je o ničom :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to trochu pochopila tak, že z neho vymizli všetky ostatné farby a ostal taký jednotvárny :D bohvie ako to je naozaj, ale vďaka za vysvetlenie :) No na dvojku sa už teším, ale asi počkám až kým prejde skúškové, ináč neviem ako by som dopadla :D

      Odstrániť
  2. Jediné plus tejto knihy je podľa mňa, že sa veľmi rýchlo čítala :D Ale z mojej strany je to asi tak všetko. :D Chudera Meyerová. Keď sa jej pýtali,č ohovorí na to, že je Fifty FF na Twilight, dobre že sa im nepovracala do kamery. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tak, čítala sa veľmi rýchlo a takmer sama :) Heh, to som veru nevidela a tak na druhej strane Twilight tiež ku koncu mohol ísť niektorými vecami na nervy :D

      Odstrániť